Zorgsector

"Focus on me. Not my fading brain."

Ellen Belk

In Nederland zijn er op dit moment 270.000 mensen met een vorm van dementie. Ieder uur komen daar vijf mensen met deze diagnose bij. In 2040 zullen er een half miljoen mensen met een vorm van dementie zijn, in 2055 neemt dit aantal nog meer toe naar 690.00.

Op het eerste gezicht lijkt het een vreemde combinatie; dementie en improvisatietheater. Wat heeft geheugenverlies te maken met de theatervorm waarbij alles ter plekke bedacht wordt. Best veel, blijkt!

Ik ben sinds 1997 werkzaam in de ouderenzorg en sinds 2005 actief met improvisatietheater. Ik heb zelf ervaren hoe bruikbaar mijn vaardigheden vanuit impro waren in mijn werk met ouderen. Maar leren in de schoolbanken was niet echt iets voor mij…. En daar ontstond het idee voor deze training, op een leuke, speelse manier technieken leren!


Training: Beter contact bij dementie
Een speelse training over een serieuze zaak

Binnen improvisatietheater wordt er ter plekke bedacht theater gemaakt. Geen script, geen decor, alleen twee of meer improvisatieacteurs die elkaar in het moment moeten vinden om een mooi verhaal neer te zetten. Om dit te kunnen heb je speciale vaardigheden nodig.
Het blijkt dat juist deze vaardigheden enorm nuttig zijn in de omgang met mensen met dementie.
Een voorbeeld van een aantal van deze vaardigheden zijn:

  • Zeg; ja, en…
  • Blijf in het moment
  • Ga mee in de beleving van de ander
  • Stel geen vragen

Het lijken zo eenvoudige dingen, en mensen die te maken hebben met mensen met dementie, zullen misschien al kunnen herkennen op welke manier deze vaardigheden nuttig kunnen zijn.

In de training van Go! Impro ga je aan de slag met het aanleren van deze en andere vaardigheden en technieken uit het improvisatietheater. Op een luchtige, plezierige en speelse manier, waardoor uit ervaring blijkt dat het veel beter blijft hangen, beter binnenkomt en langer doorwerkt.

De training is geschikt voor zorgprofessionals, mantelzorgers, vrijwilligers en verder iedereen die te maken heeft met de omgang met mensen met dementie.

Min. aantal deelnemers

8

Duur

2,5 uur

Interesse?

Meer weten? Mogelijkheden bespreken? Kennis maken?

Reactie van deelnemers

“Deze training is echt een aanrader voor iedereen die omgaat met mensen met dementie”
“Freya zorgt met haar enthousiasme en duidelijke voorbeelden en spelvormen direct voor inzicht in mijn gedrag en communicatie. Daarbij had ik niet verwacht dat leren en lol maken zo dicht bij elkaar konden liggen”

“Wat een leuke manier van leren. Er wordt mij op een geweldige manier een spiegel voorgehouden”
TOP