Zeg Ja bij dementie
Wist je dat iemand met dementie zo’n 85% van de dag ‘nee’ hoort?
‘Nee meneer Van Buuren, daar kunt u niet zitten.’
‘Nee mevrouw Van de Pelle, u kunt niet naar buiten.’
‘Ach meneer Robben, u heeft uw blouse verkeerd geknoopt.’
Hoe zou jij je voelen als je steeds ‘nee’ hoorde?
Zeg jij:
Heb jij op 1 van bovenstaande vragen 'JA' geantwoord, dan is deze training iets voor jou.
De methode 'Zeg Ja bij dementie'
Voor we losbarsten over de methode ‘Zeg JA bij dementie’, eerst een stukje over het ontstaan ervan.
In Nederland zijn op dit moment zo’n 290.000 mensen die een vorm van dementie hebben. In 2040 zullen dit er zo’n half miljoen zijn. Tot 2050 zal dit aantal oplopen tot ongeveer 620.000 mensen.
Ieder uur komen er vijf mensen met een diagnose dementie bij.
Deze cijfers zijn overweldigend, maar krijgen pas een gezicht als er iemand in jouw omgeving dementie heeft of krijgt.
Freya, de initiatiefneemster van ‘Zeg JA bij dementie’, werkte jaren in de ouderenzorg, onder andere met mensen met dementie. Daarnaast was zij veel bezig met improvisatietheater. Een theatervorm waarbij de scenes ter plekke bedacht worden. Zonder script stappen de acteurs het podium op om elkaar in het moment te vinden en samen een verhaal te creëren.
Veel mensen denken dat improvisatietheater gaat om grappig zijn. Dat is niet zo. Het draait om contact maken. Net zoals bij mensen met dementie.
Deze twee op het eerste gezicht zo totaal verschillende dingen, improvisatietheater en het contact maken met iemand met dementie, blijken veel overeenkomsten te hebben.
De training 'Zeg Ja bij dementie' Is jouw contact SPEELS?
De training ‘Zeg JA bij dementie’ maakt gebruik van vaardigheden en technieken uit het improvisatietheater, waarbij de theaterkant niet van toepassing is, maar het juist om de contact kant gaat.
Daarbij is de training speels en luchtig, want dementie is al zwaar genoeg en leren gaat nou eenmaal het beste op een plezierige en speelse manier.
De training ‘Zeg JA bij dementie’ maakt gebruikt van het SPEELS model. Dit model is bedacht en ontworpen door Flach en Van de Pol in 2019 en verwerkt de vaardigheden en technieken uit het improvisatietheater naar het contact maken met iemand met dementie.
Meer weten?
Wil je meer weten over deze training en wat we voor je kunnen betekenen?
Neem dan contact met ons op, we vertellen je er graag meer over.